Cum pot avea rezultate mai bune la şcoală?

       Şcoala...este instituţia unde îţi poţi delecta cunoştinţele, unde intri în contact cu mulţi oameni, şi unde înveţi atât în mod formal, cât şi informal.                                                     

                                                          

         Referindu-ne la educaţia formală, trebuie să ştim că  ea este obligatorie şi ne este impusă de către cineva. În schimb, educaţia informală presupune o formă de a învăţa involuntar din orice situaţie( de exemplu: în pauză, la piaţă, la magazin, etc.) Este de reţinut faptul că a învăţa este un act diferit de cel al predării. Spun acest lucru, deoarece am observat că foarte mulţi elevi ajung să confunde aceste concepte.

            Foarte mulţi au impresia că trebuie să înveţe cuvânt cu cuvânt ceea ce le predă profesorul, această abordare a învăţatului este foarte greşită. Să înveţi  nu înseamnă să toceşti!! Spunem că am învăţat ceva în acel moment când ieşim din sala de clasă cu mai multe informaţii, pe care le-am reţinut fără să le memorăm.

           Însă, la şcoală ne este impus să ne arătăm competenţele prin informaţii suplimentare, pe care trebuie să le învăţăm din cărţi şi caiete. Foarte mulţi elevi detestă acestă activitate din cauza motivelor pe care le-am enumerat mai sus. Acum, vreau să le ofer câteva sfaturi, care pe mine m-au ajutat foarte mult:

           1.Niciodată nu memora lecţia. Dacă o memorezi, într-un timp foarte scurt vei ajunge să o uiţi, deoarece volumul de informaţii, care este solicitat de sistemul de învăţământ din România este imens. De aceea, este indicat să înveţi lecţiile logic, prin scheme sau alte modalităţi.

           2. Încearcă să fii cât mai atent în clasă, deoarece un studiu afirmă că elevii, care sunt concentraţi pe ceea ce spune profesorul pleacă cu lecţia pe jumătate învăţată, ceea ce cred că este un lucru pe care toţi ni-l dorim.

           3.La teste sau la răspuns concentrează-te, iar dacă nu îţi mai aminteşti exact informaţia spune ceea ce crezi că ar fii bine, e mult mai indicat, decât să laşi spaţiul gol sau să nu spui nimic. Poate, poate ceea ce scrii sau spui este corect, iar după aceea, cu siguranţă nu vei regreta.

            Învăţ ceea ce are sens pentru mine!

            Învăţ ceea ce mă ajută să evoluez!

          C.Noică: " Visez o şcoală în care să nu se predea, la drept vorbind, nimic(...) stări de spirit, asta trebuie dat altora, nu conţinuturi, nu sfaturi, nu învăţături."